8 augustus 2017
Deze in onze dagen doodlopende zijstraat wordt door velen nog Kouterstraatje genoemd, alhoewel zij midden vorige eeuw in de wegenatlas werd opgenomen onder de naam Schoonenweg. Veel schoon was er niet te zien en de weg was een gewone veldweg die evenwijdig liep met de Beukenstraat en uitmondde vooraan langs de Hauwerstraat. Via een aftakking naar het oosten kon deze laatste straat ook een eind verder worden bereikt. Deze aftakking die langs de Hauwerstraat aansloot met de Groenenweg kan worden beschouwd als een oude kerkweg. Het overige en verreweg het langste gedeelte van de vroegere veldweg was slechts van belang voor de landbouw en dient niet gezien als een mogelijke weginkorting richting Hogelinde.
In 1690 waren tussen de Beukenstraat en de huidige Hauwerstraat reeds alle bossen gerooid en omgezet in akkerland, waardoor men er van een koutertje mocht gewagen. Daar men te Buggenhout reeds een Kouterbaan kent en verwarring dient voorkomen, ging men op zoek naar een andere naam voor het zijstraatje waarin zich drie eeuwen geleden al een paar woningen bevonden.
Ter plaatse van de huidige bebouwing was er slechts het toponiem Huysste voor een onbebouwd perceel waar vermoedelijk ooit een boerderij had gestaan. Waar nu het zijstraatje eindigt, begon destijds het Rietvelt, wat verwijst naar een vroegere begroeiing. Vervolgens was er halverwege de veldweg een belangrijk perceel van nagenoeg 3,5 dagwand dat den Dullaert werd genoemd. Waar deze naam vandaan kwam, achterhaalden we niet met zekerheid. Had hij te maken met de bewerkbaarheid van de grond ? Anderzijds stelden we vast dat, samen met het Rietvelt, dit het enige perceel in de omgeving was dat slechts langs de voormalige veldweg was te bereiken en dus mogelijk mede aan de oorsprong lag van het ontstaan van de weg.
Dullaard is wellicht een weinig voorkomende straatnaam, maar wanneer men weet dat het er eens een lange doorlopende veldweg was die onze voorzaten in staat stelde den Dullaert te bereiken om er in hun behoeften te voorzien, dan wint de naam toch aan betekenis en kan men er zich ook mee verzoenen.