Euselsweg

8 augustus 2017

Euselsweg

Nagenoeg vooraan langs de Kalkenstraat is er rechts een zijweg die kan worden beschouwd als een verlenging van de Langeweg. Toch zou het niet verantwoord zijn zich met gemotoriseerd vervoer langs de Langeweg naar de bebouwing te begeven die dichter bij de Kalkenstraat werd opgetrokken. Om beoordelingsfouten te voorkomen bleek het wenselijk de bebouwing te aanzien als behorend bij een zijweg van de Kalkenstraat en die zijweg van een aparte naam te voorzien.

De betrokken zijweg werd ooit aangelegd in wat eertijds Affligembosch heette en aansloot bij een uitgestrekt euselsgebied waaruit de bossen in 1690 reeds waren verdwenen. Met eusels (soms ook als heusels geschreven) bedoelde men een soort heidegrond of mager grasland. In de volksmond werd de eusels echter geleidelijk omgevormd tot d’eusels en deusels om uiteindelijk dijsels te worden. Het is in deze zone dat overigens de Dijselsbeek ontspringt. De benaming dijsels wordt door landbouwers uit de omgeving nog algemeen gebruikt en de naam werd zelfs behouden voor een bijzonder plan van aanleg dat nauw aansluit bij het dorp.

Alhoewel de abdij van Affligem reeds in 1237 geheel dit gebied verwierf en het tot het einde van het Oud Bewind ook in haar bezit bleef, zijn ook wij van oordeel dat men zich voor de naamgeving van de betrokken zijweg hier bij voorkeur laat leiden door de vroegere bodemgesteldheid. Al te vaak wordt gemakshalve aangenomen dat Buggenhout tijdens de vroege Middeleeuwen volledig was overdekt met bossen. Dat oordeel houdt echter geen steek wanneer men de talrijke euselsgebieden in overweging neemt. Het gaat om zones die, zoals ons Weiveld, uiteraard het eerst in aanmerking voor ontginning en verbouwing kwamen en waarrond zich dan ook de vroegste bewoners van ons dorp vestigden om de akkers te sparen.