8 augustus 2017
Op ongeveer 400 m van de Ravenstraat is er langs de Kalkenstraat een straatvernauwing en aan de zuidkant een steegje met achterin een paar woningen. Alle bebouwing bevindt zich in een blok dat ooit 460 roeden groot was en het toponiem Calckenvelt droeg. Langs het zuiden begrensde het blok het toponiem Rooversbosch met daarin drie grote putten of poelen die bovendien het begin vormden van twee beken die in totaal verschillende richtingen vloeien. Aan de voorste put begint de Hofkwartierbeek aan haar lange loop naar het noorden en de Zwartebeek, terwijl de achterste put het begin is van de Kalkeputbeek die de richting zuidwest koos om zich van haar water te ontlasten in de Wiesbeek.
Het Calckenvelt is een van de vroegst bebouwde percelen langs de Kalkenstraat. In 1775 was het reeds in twee gelijke delen verdeeld die allebei waren bebouwd. Op een hiervan woonde Andreas Vermeir, die er nog werd opgevolgd door zijn zoon Leo die Elisabeth Van den Bossche huwde. Toen men omstreeks 1840 in onze wegenatlas de betrokken zijweg Leos weg noemde, dacht men waarschijnlijk aan deze Leo Vermeir. Maar in 1797 had vader Andreas van zijn erf reeds twee perceeltjes afgestaan, respectievelijk aan Jan Baptist Van den Broeck en aan Jan Baptist Meert. Die perceeltjes werden later nog verder versnipperd om te voldoen aan de bouwlust van hun kinderen, die allen ter plaatse wensten te blijven en zo aan de oorsprong lagen van de vorming van het steegje.
Kalkenveld als nieuwe straatnaam is slechts de herwaardering van het toponiem waaronder heel het blok in de zeventiende eeuw was bekend en bovendien een naam die geen aanleiding kan geven tot enige verwarring met de aanliggende Kalkenstraat.
Waar de naam oorspronkelijk vandaan kwam is ons onbekend. Daar de achterliggende putten het begin vormen van twee belangrijke beken, vermoeden we een natuurlijk ontstaan en niet door een kalkwinning.