8 augustus 2017
De omgeving van dit straatje was in 1775 nog grotendeels bebost, waardoor het straatje – als bosweg – ook tamelijk laat zou ontstaan. In onze oude wegenatlas van omstreeks 1840 vermeldde men de weg als Bakkersweg. Inderdaad, begin vorige eeuw woonde er langs de Ravenstraat maar nabij het straatje een gezin De Backer. Dit gezin werd er opgevolgd door een dochter die Adriaan Luypaert huwde en nadien door de kleindochter Amelia Luypaert, getrouwd met Jan Frans Hamerijckx.
Daar de plaatselijke bostoponiemen zich minder lenen tot een straatnaam en de vroegere naam geen zin meer heeft, vinden we het positief zich te laten inspireren door de aanwezige waterputten. Vermoedelijk kenden de putten een natuurlijk ontstaan, maar wisten de buurtbewoners ze zich in voorgaande eeuw toch ten nutte te maken, aangezien uit de putten onlangs nog een bussel vlas werd opgedolven. Waar hun naam de Muiten echter vandaan komt werd nog niet achterhaald. Dat was bij onze vroegere jeugd, voor wie het een uitverkoren terrein was om vrij te kunnen plonzen en zijn hart op te halen, allicht het minste van haar zorgen.
De putten van de Muiten kregen ondertussen een grondige schoonmaakbeurt en vormen in onze dagen de geliefkoosde omgeving van de vissersclub‘t Onzent en van allen die een rustig en verpozend hoekje weten te waarderen. Door de nieuwe functie van de verschillende visrijke waterputten en de charme die van deze verkwikkende zone uitgaat, vonden er steeds meer medeburgers een ontspannende vrijetijdsbesteding. Dat gaf als gevolg dat de naam de Muiten niet beperkt bleef tot het vissersdomein, maar werd overgedragen op het straatje dat ertoe leidt en als dusdanig algemene bekendheid verwierf.
De straatnaam Muiten is dus spontaan ontstaan, waarbij zich niemand nog vragen stelt. Wanneer deze naam nu ook nog een officieel tintje krijgt en men hem opneemt in ons nieuw stratenplan, betekent het meteen een tegemoetkoming aan de wens van talrijke dorpsgenoten.