8 augustus 2017
Even voorbij de Stenenstraat is er rechts langs de Ravenstraat een 80 m lang doodlopend steegje waarvan de woningen zich op een oud perceel van ongeveer 60 roeden bevinden dat reeds in 1690 was ontbost en bebouwd.
Eenmaal er voorbij was het rechts nog een ononderbroken bebost gebied tot de grens met Merchtem. Naast de woning van Nicolaes Erpels lag er in 1690 al een voetweg die destijds verder liep en aansloot met de Opwijckweg, een verbindingsweg van Opstaldries via de Wiesbeek met de Pluimhofweg te Opwijk. Onze voetweg sloot aan bij de Opwijckweg in een zone waar ook nog andere wegels samenkwamen en waarvan het toponiem Rochtinck heette. Van die zone werden grote delen bewerkt door de uitbaters van de Wiesbeekhoeve, maar of Rochtinck een vervorming zou zijn van raachtingmoeten we in het midden laten. Volgens sommigen heeft de naam de betekenis van rapenveld, maar kan volgens ons evengoed een uitgestrekte graanakker zijn geweest. Voorlopig houden we het erbij dat het straatje dat een naam dient te krijgen ooit naar Rochtinck leidde en deel uitmaakte van een uitgebreid net van voetwegels.
Midden vorige eeuw was hierin verandering gekomen en was ons straatje reeds ingekort tot wat er vandaag de dag is van overgebleven. Onze wegenatlas vermeldt het met de naam Korte rede. Met redebedoelde men gewoon een rijweg, vaak slechts voor kruiwagens, wat ons hier niet dienstig kan zijn.
Van de andere toponiemen in de nabijheid kennen we slechts de Abbeelen weij en den Grooten Meirbosch zodat we ervan overtuigd zijn dat het straatje mag worden genoemd naar het gebied waartoe het leidde en waarvoor het waarschijnlijk in de zeventiende eeuw ook werd aangelegd.