Vijverveld

8 augustus 2017

Vijverveld

Laat ons eerst dit straatje situeren. Het vormt een korte verbinding tussen Hopveld en de huidige Mandekensstraat. We schrijven inderdaad huidige, omdat de vroegere Mandekensstraat eindigde aan het tolhuis, waar ooit de brouwerij de Coolsche Carre was gevestigd. We bevinden ons dan in de bocht ter hoogte van o.a. huisnummers 271 en 273. Eenmaal voorbij die bocht begon (of eindigde) de Dammekensstraat.

Door de aanleg van de spoorweg werd het straatgedeelte over de spoorweg afgesneden van de rest van de Dammekensstraat en oordeelde men het wijselijk dit bebouwde gedeelte voortaan bij de Mandekensstraat te rekenen en de Dammekensstraat te beperken tot de strook van de Brandstraat tot de spoorweg of de huidige Reigersweg. In het nu verlengde gedeelte van de Mandekensstraat en aan de volgende straatkromming was er links langs de straat (op grondgebied Buggenhout) een perceel van ongeveer twee dagwand met ook daarop een brouwerij. Begin vorige eeuw noemde men deze laatste nog den Keyser, maar later werd zij vervangen door een herenwoning. Een deeltje van het vroegere perceel is thans ingenomen door het straatje en erachter bevond zich een onbebouwd perceel van 375 roeden, dat thans tot Hopveld behoort en waarop het huidig straatje begint. Het grootste gedeelte van de bijkomende straat bevindt zich dus op het voormalig perceel van 375 roeden, dat in 1690 gekend was onder het toponiem het Vijvervelt.

Het Vijvervelt sloot dus aan bij de brouwerij den Keyser, maar of we de oorsprong van de plaatsnaam daar moeten zoeken, betwijfelen we. We denken veeleer aan de nabije Zwartebeek, die het perceel in plaats van te ontwateren misschien regelmatig bewaterde. Dit alles is nog moeilijk met zekerheid te achterhalen omdat door de aanleg van de spoorweg vermoedelijk de loop van de beek enigszins werd verlegd en het perceel kan zijn opgehoogd, waardoor de vroegere toestand van het terrein en zijn omgeving grondig werd verstoord.

Voorlopig houden we het bij een vochtig perceel dat ooit herhaaldelijk kwam blank te staan en waaraan de naam Vijverveld zal blijven herinneren.