8 augustus 2017
Als er nu in Opdorp één straat is met een verkeerde naam, dan is het wel de Vitsstraat ! Moest Ter Palen vroeger hebben bestaan, het zou geen waar geweest zijn.
Dit heeft te maken met het feit dat de “Vitsstraat” zoals ze nu bestaat, nog niet zo oud is.
Ten eerste was er geen binding met het Brabantse Buggenhout en gingen we daar al niet zo veel naartoe als naar onze moederparochie Malderen. Ten tweede gingen we naar Buggenhout niet zoals nu. We vertrokken wel via de Vitstraat, maar dan ging het via de Brusselmansstraat en de Beekstraat richting Buggenhout.
Vroeger noemde het traject Dries tot aan het begin van de Brusselmansstraat: het Vestjen. Nog daarvoor was het Slogiestraat vanaf de Dries tot aan ’t Slaige. Van ’t Slaige tot aan de Beekstraat werd het dan Bovenstrate.
Het vervolg van de Brusselmansstraat werd aangeduid met ‘t sheerenstrate.
In feite was de Vitsstraat de belangrijkste straat van Buggenhout naar Malderen. Meer nog, het was een onderdeel van de weg van den Briel (= gedurende eeuwen heel belangrijk als de enige Brabantse haven aan de Schelde) naar het Brabantse Grimbergen.
De Vitsstraat was de naam voor het tracé vanaf de Kerkstraat zo richting Opdorp, maar aan de scherpe bocht ging het tracé rechtdoor (stuk van de huidige Beekstraat) en daar waar de Beekstraat naar links, richting Opdorp, kromt, ging het tracé nog rechtdoor naar het Vitsbos en de Vitsplas. Het is moeilijk in te beelden, maar het veldwegje dat de hoek van de Beekstraat met de nieuwe verkavelingsbaan langs de “route” is nu een snipperpad van nog geen 2 meter breed, maar was ooit een onderdeel van de straat waar het meeste handelsvervoer op was. In 1870 werd besloten om deze veldweg, het achterste deel van de vroegere Vitsstraat van 10 meter op 6 meter te brengen.
Vanaf de hoek Vitsstraat/ Beekstraat vertrok er wel een voetpad” de Opdorpse weg” dat een verkorting was richting begin Brusselmansstraat. Het zou echter tot 1967 duren vooraleer dit een brede baan werd met 2 betonvakken. Zo kwam er immers een ideale verbinding tussen Buggenhout en haar nieuwe (sinds 1965) fusiegemeente. De nieuwe straat zou vanaf 1968 als verlenging van de Vidtsstraat worden aanzien, en na de afschaffing van de naam Vestjen in 1971, de Buggenhoutse Kerkstraat verbinden met de Opdorpse Dries.
Pittig detail : de Opdorpse weg waarvan hierboven sprake was een klein paadje waar amper 2 fietsers met moeite konden passeren. Aan het brugje over de Opdorpse beek (voor die van Buggenhout) / Buggenhoutse beek (voor die van Opdorp) was slechts één leuning nl die bekostigd was door Opdorp; die van Buggenhout ontbrak …