Kant

8 augustus 2017

Kant

De woningen langs dit zijstraatje bevinden zich op een perceel dat reeds midden vorige eeuw werd verkaveld, maar slechts langs de Hauwerstraat werd bebouwd met twee woningen. In het straatje zelf kwam men slechts tot bebouwing na de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer men ook hier voor de straatnaamgeving beroep wenst te doen op een oud toponiem, dan rest er slechts Swaervelt. Het destijds nog onverdeelde perceel tegenover de bebouwing in het straatje werd in 1690 Cleyn Swaervelt genoemd en achteraan, maar over de Rotbeek, bevond zich het Groot Swaervelt.

In dit geval menen we echter dat de naam mocht behouden blijven waaronder het straatje in de buurt algemeen is bekend. Langs de Hauwerstraat en Koudehaard kent iedereen het straatje als de Kant. Aan die naam wordt blijkbaar geen aanstoot genomen, alhoewel we er ergens het volkse in bespeuren. Toch zien wij geen reden om niet tegemoet te komen aan de spontane keuze van de buurtbewoners. De naam Kant houdt overigens geen minachting in, maar betekent hier gewoon terzijde van de hoofdstraat. In de omgeving was het bovendien steeds rustig en aangenaam wonen en er heerste onder de buren een samenhorigheid die hen mede onderscheidde van andere omwonenden.