Papenheide

8 augustus 2017

Papenheide

Het voorste gedeelte van de straat Mosten, en ook het zijstraatje dat Mosten verbindt met de veldweg die vroeger de naam Donkerenweg verwierf, werd aangelegd in een gebied dat het toponiem Paepenheyde droeg. Ooit was het dus een heide, begrensd door de Diepmeerstraat en de Provincialebaan, die aan papen behoorde. Paap was in de zestiende eeuw de scheldnaam voor een rooms-katholiek priester, daar waar de protestanten geuzen werden genoemd. Vermoedelijk was de scheldnaam reeds zodanig ontkracht en veralgemeend geworden dat hij in de volgende eeuw geen ergernis meer opwekte.

In 1690 was het meer dan vijfentwintig dagwand grote blok reeds verkaveld, maar nog steeds waren een paar percelen (samen 525 roeden) in bezit gebleven van de kerk en van de abdij van Affligem. Een voorbeeld daarvan was het Thiendeveldeken of de strook langs de Provincialebaan waar de latere bebouwing gekend werd als de Zwarten Boulevard. Daar aan het einde van het Oud Bewind minstens enkele percelen nog steeds waren vrijgesteld van tiendenplicht, mogen we aannemen dat heel deze zone ooit aan de abdij en vervolgens aan de kerk behoorde om pas in de zeventiende eeuw gedeeltelijk te worden vervreemd.

Vermelden we hier ook nog dat doorheen de Paepenheyde reeds voor 1690 een voetpad liep dat Baasrodeweg werd genoemd en door onze voorzaten druk werd gebruikt om zich van de Diepmeerstraat naar Baasrode te begeven. Dat voetpad schafte men pas af na de Tweede Wereldoorlog.

Aangezien het betrokken zijstraatje nog tot het toponiem Paepenheyde behoorde en de plaatsnaam de Mosten westelijker was gelegen, lijkt ons de nieuwe straatnaam Papenheide volkomen gerechtvaardigd. Bovendien zal de naam bijdragen om de kennis van het plaatselijk verleden gaaf te houden.