Zeveneikenstraat

8 augustus 2017

Zeveneikenstraat

Laat ons voorafgaand eraan herinneren dat met de naam Hoogweg oorspronkelijk geen straat werd bedoeld, maar dat het de naam was van een uitgestrekte kouter. Het gebied noemde men achtereenvolgens Hoywegh, Hooweg, Hooge Weg en Hoogweg en was aanzienlijk groter dan de zone tussen de huidige straten Hoogweg en Vierbunderstraat. Ook de velden tussen de Vierbunderstraat en het toponiem den Akker maakten ooit deel uit van de Hoogweg. De twee voornaamste wegen door dit gebied waren diegene die het einde van de Lijneveldstraat verbonden, enerzijds met het dorp en anderzijds met het spoorwegstation van Malderen. Daar de belangrijkste verbindingsweg tussen Opdorp en Malderen gedurende eeuwen het tracé volgde van Houtenmolenstraat en Nieuwstad, bleven de wegen dwars door Hoogweg slechts zeer gewone aardewegen. Tot circa 1850 was het voorste gedeelte van de weg naar Malderen-dorp gekend als Vierbunderstraet en de volgende helft als Groote Kauterstraet. In 1849 werd door de gemeentebesturen van Steenhuffel, Malderen, Opdorp en Sint-Amands besloten het dorp van Steenhuffel door een steenweg te verbinden met de provinciale steenweg Dendermonde-Mechelen. Dat werk begon spoedig en nadien kreeg het kasseitje te Opdorp de naam Hoogweg. Zo bleef het tot er in de gemeenteraadszitting van 23 februari 1965 (of dus onmiddellijk na de fusie) werd besloten om opnieuw op de bijna vergeten naam Vierbunderstraat beroep te doen.

Midden vorige eeuw bleef de weg van de Lijneveldstraat in de richting van het spoorwegstation te Malderen zijn oude naam behouden. Volgens de wegenatlas van Opdorp bleef het Zeven Eekestraet , vermoedelijk omdat er ongeveer halverwege de weg zeven eiken het vlakke landschap als het ware beheersten. Ook deze aardeweg werd gekasseid. Hiertoe besliste de gemeenteraad in zitting op 5 maart 1864. De werken aan de 806 meter lange weg werden begroot op 7950 frank, maar waren in 1866 nog niet beëindigd. Werden toen de zeven eiken gerooid omdat zij een hinder vormden? Wellicht niet, maar na het voltooien van de straatwerken vonden we Zeven Eekestraet niet meer vermeld en werd het ook daar Hoogweg. Hierdoor verkreeg men eigenlijk twee straten met dezelfde naam, waaraan men zich te Opdorp gedurende een eeuw niet stoorde. Aan afzonderlijke namen was er overigens geen behoefte, want langs beide straten zou men nog tientallen jaren moeten wachten voor bebouwing.

Aangezien er ondertussen precies halverwege de Hoogweg een zijstraatje is bijgekomen waarvoor een naam wordt vereist, kan ons weinig beletten om, zoals bij het heropvissen van Vierbunderstraat, ook hier opnieuw beroep te doen op de vroegere naam uit de omgeving.